Hankumdo
Hankumdo (ook wel Hangumdo of Hangeomdo) werd in 1996 door Myung Jae-nam geïntroduceerd. Zwaardtechnieken werden voor 1996 onderwezen als onderdeel van het hankido curriculum onder de naam Hangeombeop. Myung Jae-nam ontwikkelde echter een nieuwe methode om zwaardtechnieken te onderwijzen en besloot om het nieuwe curriculum als separate vechtkunst te onderwijzen. De basis van deze nieuwe methode is het Koreaanse schrift, hangul. Leerlingen leren de basis technieken door combinaties te maken waarbij de de vorm van de letters gevolgd wordt.
Hankumdo technieken
Je leert hankumdo eerst met een houten zwaard (mokgeom), later met een zwaard van aluminium (gageom) en uiteindelijk met een echt zwaard (jingeom).
Je leert hoe je het zwaard op een snelle en veilige manier uit de schede kunt halen (baldo) en weer terug kunt stoppen (napdo). Net als bij het ongewapende gevecht leer je het belang van afstand en hoe je afstand houdt of deze juist overbrugt.
De basis slagtechnieken (gibon begi) zijn naeryeobegi (verticale neerwaartse slag), bitgyeobegi (diagonale neerwaartse slag), supyeongbegi (horizontale slag) en ollyeobegi (opwaartse diagonale slag).
Hangul
Om de technieken van hankumdo snel te kunnen leren, bevelen we aan om eerste het Koreaanse ‘alfabet’ te leren. Dit alfabet, hangul genaamd, bestaat uit 24 letters; 14 medeklinkers en 10 klinkers. Met deze letters worden de lettergrepen in blokjes geschreven. ㅎ + ㅏ + ㄴ wordt 한
Voor het leren van de hankumdo slagen hoef je niet te weten hoe je deze blokjes moet maken. Mocht je ooit op trainingsreis naar Korea gaan, dan kan het wel heel handig zijn. In het menu rechts vind je een uitleg over het hangul.
Loopvormen
Hankumdo binnen het hankimuye curriculum is uitgebreid met een aantal loopvormen. Deze worden yesang geombeop genoemd. Deze loopvormen zijn ontwikkeld door wijlen meester Han Si-hwan. Meester Han was een leerling van Myung Jae-nam. Hij onderwees zijn stijl in de school van meester Ko Baek-yong. Diverse Nederlandse instructeurs hebben persoonlijk les van hem gehad.